Home

Hartelijk welkom !

Bernard Descheemaeker-Works of Art werd opgericht in september 2000 en is gespecialiseerd in kunstvoorwerpen uit de middeleeuwen en de renaissance (ca. 1150-1675).

Op deze website vindt U een overzicht van mijn collectie. U kan er mijn nieuwsbrieven en catalogi online bekijken.

U vindt hier informatie over tentoonstellingen en opendeurdagen die ik organiseer.

Bij de verkopen aan musea vindt u een overzicht van meer dan 50 schilderijen en objecten die ik aan Belgische en buitenlandse musea heb verkocht.

Deze website wordt regelmatig geactualiseerd. Neem deze op bij uw favorieten en consulteer hem geregeld.

   


 
NIEUWE CATALOGUS
 


 

Mijn meest recente catalogus Sculpta Manent. Beelden en Reliëfs uit het Noorden (ca.1300-1600) (cat. nr.19) is vanaf vandaag online beschikbaar.

In deze catalogus presenteer ik dertig sculpturen uit de late middeleeuwen en de renaissance, waarvan het overgrote deel in de toenmalige Nederlanden is ontstaan. Vooral Brussel, het toonaangevende centrum in de 15de eeuw, is met een tiental beelden en retabelgroepen zeer goed vertegenwoordigd. Maar ook Antwerpen, Mechelen, Limburg, Vlaanderen, Leuven, Henegouwen, Amsterdam en Utrecht komen aan bod. Tenslotte is er in deze catalogus ook een aantal beelden opgenomen die vervaardigd zijn in enkele omliggende centra, met name in Picardië, Parijs, Keulen en Saksen.

 
TENTOONSTELLING
 

De dertig in deze catalogus gepubliceerde Beelden en Reliëfs uit het Noorden (behalve Het Retabel van Loyat (cat. nr.4)) zijn vanaf vandaag te bezichtigen in mijn galerie te Antwerpen.
Gelieve, voor een bezoek, wel telefonisch of per mail een afspraak te maken.


 
BRUIKLEEN AAN HET RUBENSHUIS (Antwerpen)
 

Gezien mijn bijzondere band met het Rubenshuis en uit erkentelijkheid voor het hieraan verbonden documentatiecentrum (het zog. Rubenianum) heb ik het schilderij De Heilige Familie met Sint-Jan (Gerard Seghers, Antwerpen, ca.1638-1643 ; olieverf op doek: 72 X 102 cm) voor een periode van vijf jaar (2014-2019) in bruikleen gegeven aan het Rubenshuis te Antwerpen.
Zie ook: catalogus 9 (nr. 23).


 
BRUIKLEEN AAN THE METROPOLITAN MUSEUM OF ART (New York)
 

De ivoren spiegel die ik in mijn tentoonstellingscatalogus Als ic can (januari 2010) heb gepresenteerd. heb ik voor een periode van 10 jaar (2010-2020) in bruikleen gegeven aan The Metropolitan Museum of Art in New York, waar zich zijn pendant bevindt. Het is sinds de veiling van de collectie van Frédéric Spitzer (1893) geleden dat beide helften nog samen tentoongesteld werden.
Zie ook: catalogus 5 (pagina 5).