Home

Hartelijk welkom !

Bernard Descheemaeker-Works of Art werd opgericht in september 2000 en is gespecialiseerd in kunstvoorwerpen uit de middeleeuwen en de renaissance (ca. 1150-1675).

Op deze website vindt U een overzicht van mijn collectie. U kan er mijn nieuwsbrieven en catalogi online bekijken.

U vindt hier informatie over tentoonstellingen en opendeurdagen die ik organiseer.

Bij de verkopen aan musea vindt u een overzicht van meer dan 50 schilderijen en objecten die ik aan Belgische en buitenlandse musea heb verkocht.

Deze website wordt regelmatig geactualiseerd. Neem deze op bij uw favorieten en consulteer hem geregeld.

   


 
DEELNAME AAN TEFAF-MAASTRICHT 2020
 

Dit jaar vier ik het 20-jarig bestaan van mijn kunsthandel.
Daarom heb ik beslist om, na twaalf jaar afwezigheid op beurzen, in 2020 weer deel te nemen aan The European Fine Art Fair in Maastricht.

Naast een groot aantal nieuwe aanwinsten, zal ik er een selectie presenteren uit mijn meest recente catalogi, waaronder
- Beelden en Reliëfs uit het Noorden (ca.1300-1600)
- Miniatuur-Meesterwerken in Ivoor, Email en Hout (ca.1200-1700)
- Servies-goed in Email uit Limoges (ca.1550-1600)
- en Kunst in Tijden van Overvloed (ca.1585-1700)

Bij deze nodig ik u graag uit om mij in dit jubileumjaar op de Tefaf te bezoeken.
- De beurs heeft plaats van zaterdag 7 tem. zondag 15 maart in het MECC te Maastricht.
- Mijn standnummer is 270.


 
NIEUWE CATALOGUS
 


 

Mijn meest recente catalogus Sculpta Manent. Beelden en Reliëfs uit het Noorden (ca.1300-1600) (cat. nr.19) is vanaf vandaag online beschikbaar.

In deze catalogus presenteer ik dertig sculpturen uit de late middeleeuwen en de renaissance, waarvan het overgrote deel in de toenmalige Nederlanden is ontstaan. Vooral Brussel, het toonaangevende centrum in de 15de eeuw, is met een tiental beelden en retabelgroepen zeer goed vertegenwoordigd. Maar ook Antwerpen, Mechelen, Limburg, Vlaanderen, Leuven, Henegouwen, Amsterdam en Utrecht komen aan bod. Tenslotte is er in deze catalogus ook een aantal beelden opgenomen die vervaardigd zijn in enkele omliggende centra, met name in Picardië, Parijs, Keulen en Saksen.


 
BRUIKLEEN AAN HET RUBENSHUIS (Antwerpen)
 

Gezien mijn bijzondere band met het Rubenshuis en uit erkentelijkheid voor het hieraan verbonden documentatiecentrum (het zog. Rubenianum) heb ik het schilderij De Heilige Familie met Sint-Jan (Gerard Seghers, Antwerpen, ca.1638-1643 ; olieverf op doek: 72 X 102 cm) voor een periode van vijf jaar (2014-2019) in bruikleen gegeven aan het Rubenshuis te Antwerpen.
Zie ook: catalogus 9 (nr. 23).


 
BRUIKLEEN AAN THE METROPOLITAN MUSEUM OF ART (New York)
 

De ivoren spiegel die ik in mijn tentoonstellingscatalogus Als ic can (januari 2010) heb gepresenteerd. heb ik voor een periode van 10 jaar (2010-2020) in bruikleen gegeven aan The Metropolitan Museum of Art in New York, waar zich zijn pendant bevindt. Het is sinds de veiling van de collectie van Frédéric Spitzer (1893) geleden dat beide helften nog samen tentoongesteld werden.
Zie ook: catalogus 5 (pagina 5). 
BRUIKLEEN AAN HET MUSÉE DE FLANDRE (Cassel, Frankrijk)
 

 

Omdat dit ensemble door de Franse staat als Monument Historique geklasseerd is, mogen deze drie erg vroege, Brusselse retabelgroepen (ca.1430-1440) het Franse grondgebied niet verlaten. Daarom heb ik dit geheel tot 2022 in bruikleen gegeven aan het Musée de Flandre te Cassel -een kleiner, maar erg sympathiek museum net over de Frans-Belgische grens dat zeker een bezoek waard is. Zie ook: catalogus 19 (nr.4).