Home

Hartelijk welkom !

Bernard Descheemaeker-Works of Art werd opgericht in september 2000 en is gespecialiseerd in kunstvoorwerpen uit de middeleeuwen en de renaissance (ca. 1150-1675).

Op deze website vindt U een overzicht van mijn collectie. U kan er mijn nieuwsbrieven en catalogi online bekijken.

U vindt hier informatie over tentoonstellingen en opendeurdagen die ik organiseer.

Bij de verkopen aan musea vindt u een overzicht van meer dan 50 schilderijen en objecten die ik aan Belgische en buitenlandse musea heb verkocht.

Deze website wordt regelmatig geactualiseerd. Neem deze op bij uw favorieten en consulteer hem geregeld.

    
NIEUWE CATALOGUS
 


 

Mijn meest recente catalogus Ars Longa. 20 Jaar Meesterwerken uit de Middeleeuwen en de Renaissance. Een Keuze uit Mijn Huidige Collectie (cat. nr.20) is vanaf vandaag online beschikbaar.

Mijn kunsthandel bestaat dezer dagen exact 20 jaar. Dit lustrum had ik graag wat glans gegeven door deel te nemen aan de Tefaf in maart van dit jaar -mijn eerste aanwezigheid op een beurs in twaalf jaar en mijn eerste volwaardige deelname in Maastricht überhaupt-, maar de omstandigheden hebben er, spijtig genoeg, anders over beslist. Daarom deze catalogus als alternatief.

Omdat mijn nieuwsbrieven en catalogi de werkelijke rode draad vormen in mijn 20-jarig bestaan als kunsthandelaar, heb ik gepoogd in deze catalogus beide publicaties met elkaar te verzoenen.
Eerst vertel ik tien verhalen, zoals ik dat altijd al in mijn nieuwsbrieven heb gedaan: verhalen over het beroep van kunsthandelaar, over mijn collectie, over de beurzen, over recente ontwikkelingen in de kunsthandel, over de provenance van enkele stukken, over iconografische problemen, maar ook enkele anekdotes en cursiefjes over kunst en antiek. Dit alles geïllustreerd met telkens één stuk uit mijn huidige collectie.
Daarna volgen, zoals in mijn eerdere catalogi, 20 beschrijvingen over 20 zorgvuldig geselecteerde kunstvoorwerpen, waarbij elk van mijn specialismes minstens éénmaal aan bod komt: Vlaams laatmiddeleeuws beeldhouwwerk, email champlevé uit de 12de en 13de eeuw, de gotische ivoorsnijkunst, bronzen kunstvoorwerpen, een reliëfje in parelmoer, renaissance wandtapijten, Vlaamse 17de eeuwse schilderijen en tekeningen, Antwerps aardewerk en het onvermijdelijke 16de eeuws geschilderd email uit Limoges.


 
DEELNAME AAN TEFAF ONLINE
 

In het najaar wordt er voor het eerst een (nog vrij beperkte) Tefaf Online beurs georganiseerd. Deze start met een VIP presentatie (early access day) op 30 oktober 2020 en duurt vervolgens van 31 oktober tot en met 4 november (general admission days). Op dit nieuw gecreëerde forum zullen alle courante Tefaf-exposanten elk één object online kunnen presenteren met de welbekende Tefaf-garanties van kwaliteit, authenticiteit en conditie. Een schitterend initiatief dat ongetwijfeld een succesvolle toekomst tegemoet gaat.

Op dit nieuwe platform, presenteer ik de zeer geraffineerde en erg zeldzame Gebedsnoot die in 2016 op de Small Wonders-tentoonstelling in het Rijksmuseum te Amsterdam geëxposeerd was. Mag ik u alvast uitnodigen om de voor de Tefaf Online beurs speciaal opgenomen (korte) video van dit "small wonder" te bekijken.

 


 
BRUIKLEEN AAN HET RUBENSHUIS (Antwerpen)
 

Gezien mijn bijzondere band met het Rubenshuis en uit erkentelijkheid voor het hieraan verbonden documentatiecentrum (het zog. Rubenianum) heb ik het schilderij De Heilige Familie met Sint-Jan (Gerard Seghers, Antwerpen, ca.1638-1643 ; olieverf op doek: 72 X 102 cm) voor een periode van vijf jaar (2014-2019) in bruikleen gegeven aan het Rubenshuis te Antwerpen.
Zie ook: catalogus 9 (nr. 23).


 
BRUIKLEEN AAN HET MUSÉE DE FLANDRE (Cassel, Frankrijk)
 

 

Omdat dit ensemble door de Franse staat als Monument Historique geklasseerd is, mogen deze drie erg vroege, Brusselse retabelgroepen (ca.1430-1440) het Franse grondgebied niet verlaten. Daarom heb ik dit geheel tot 2022 in bruikleen gegeven aan het Musée de Flandre te Cassel -een kleiner, maar erg sympathiek museum net over de Frans-Belgische grens dat zeker een bezoek waard is. Zie ook: catalogus 19 (nr.4).